Bomen in verharding

Bomen in verharding

Bomen groeien het beste in een bodem waar ze de ruimte hebben om te groeien. Toch is het soms noodzakelijk dat een boom in verharding geplant word. Er zijn een aantal aspecten waar rekening mee gehouden moet worden bij het aanplanten van een boom in een verharding.

Grond

De boom moet zoveel mogelijk ruimte krijgen om zijn wortelstelsel zo goed mogelijk te kunnen ontwikkelen. Een boom haalt via zijn wortels voeding en vocht uit de bomen, wanneer de wortels niet goed ontwikkelen zal hij te weinig voeding kunnen op nemen en afsterven. Naast een goed doorlaatbare grond is het belangrijk dat het bodem leven ontwikkeld is. Dit houd in dat er organische stoffen, bacteriën, schimmels en insecten in de grond zitten en leven.  Wanneer de boom op zijn plek staat is het goed om de standplaats niet te veel op te ruimen. Oude bladeren en takken kunt u het beste laten liggen, dit dode materiaal vormt zich tot humus. Humus zakt in de grond, wanneer het verteerd is in kleine delen kan de boom het opnemen als voeding. Humus houd ook water vast, de boom heeft meer tijd om het gevallen water op te nemen. Bij de aanplant is het zeer verstandig om de boom te planten met bodem zand. Voor de aanplant in verharding hebben wij een richtlijn voor de grote van de doorwortelbare ruimte.

25 tot 40 m3 voor grote bomen hoger dan 15 m

15 tot 25 m3 voor kleinere bomen 10-15 m hoog

5 tot 12 m3 voor de kleinste bomen tot 10 m hoog

Zuurstof

Bij de aanleg van bestrating word de grond verdicht. De boom kan uit deze grond geen of weinig zuurstof halen. Om deze reden is het verstandig bij de aanplant van een boom in de bestrating beluchting toe te passen. Dit is natuurlijk wel situatie afhankelijk.

Water

Bij de soort keuze en aanplant is het goed te weten hoe het met de waterhuis houding zit. Is de waterstand hoog kan de boom daar geen zuurstof opnemen.  Bomen kunnen ook teveel water krijgen, blijft het water bij de boom staan dan kan het niet goed door de grond trekken en dan kan de boom ook geen zuurstof meer opnemen en zal afsterven.

Soorten

Hier onder staan enkele soorten die een tolerantie hebben voor het groeien in verhardingen.

Tilia cordata

Salix alba

Liriodendron tulipifera

Tilia cordata ‘Rancho’

Platanus orientalis

Liquidambar soorten

Tilis x europaea ‘Pallida

Platanus x hispanica ‘Alphen’s Globe’

Aesculus hippocastanum

Zelkova soorten

Malus Evereste

Gleditsia soorten

 

Op onze webshop zijn verschillende soorten, maten en prijsklassen bomen te vinden. Wij kunnen ook bezorgen en aanplanten.

 

 

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring