Bomen en planten geschikt voor kustgebieden

Bomen aan de kust

De kustgebieden hebben naast een sterke zeewind ook te maken met andere omstandigheden zoals de overuren aan zon en een lagere hoeveelheid neerslag. De grond is vaak droog en arm en het zout dat door de wind aangevoerd wordt zorgt voor snellere uitdroging van de bomen en planten. Het is dus van belang dat de bomen die u kiest windbestendig zijn en goed tegen droogte kunnen. Een verrijking van de standplaats met Vivimus draagt bij aan een voorraadje voeding, maar verbetert ook het water vasthoudende vermogen van de grond. Wellicht dat het beeld voor het kopen en aanplanten van een boom in het kustgebied steeds minder optimistisch voor u wordt, maar gelukkig zijn er ook genoeg bomen en planten die wel kunnen overleven onder deze omstandigheden. Daarnaast zijn er zelfs bomen die prima gedijen onder deze 'barre' omstandigheden die de zeewind uit de kust typeert. Het moge vanzelfsprekend zijn, dat het verschil maakt of u 1 km of 10 km vanaf de kustlijn woont. Hoe dichter bij de kust, des te meer we u adviseren om de basisplanten te kiezen. U kunt ook in uw omgeving rondwandelen en inventariseren welke bomen en planten het goed doen. Deze ervaringsinformatie als aanvulling op onze technische informatie, de keuze voor kwalitatief goede planten, een goede bodembewerking en voldoende water in het groeiseizoen, is de sleutel voor succes.

Welke bomen kunnen redelijk tot goed de zoute zeewind verdragen?

Onderstaande bomen treft men vaak aan in kustgebieden en bieden een goede kans op succes. Door de zoute zeewind groeien bomen trager, blijven uiteindelijk kleiner en de richting van de wind is meestal terug te vinden in de vorm van de boom.

-Pinus nigra 'Nigra' - Oostenrijkse den
-Pinus sylvestris - Grove den
-Tilia tomentosa - Zilverlinde'
-Carpinus betulus - Haagbeuk
-Larix kaempferi - Japanse lariks
-Quercus cerris - Moseik
-Cupressocyparis Leylandii - Leylandcipres
-Pinus pinea - Parasolden

Natuurlijk zijn er nog veel andere mogelijkheden. Bij mijn wandel- en fietstochten in de duinen en kustgebieden ben ik ook onderstaande bomen en planten tegen gekomen. De planten in hoofdletters doen het ook goed heel dicht bij de kust.

Allereerst een aantal inheemse soorten: Acer pseudoplatanus. ALNUS Glutinosa. Amelanchier lamarckii. Betula Pendula. Betula Pubescens. CORYLUS Avellana. CRATAEGUS Monogyna. Euonymus Europaeus. HIPPOPHAE Rhamnoides. LIGUSTRUM Vulgare. Populus Tremula. Pinus Mugho. Prunus Padus. QUERCUS Robur. Rhamnus catharticus. Rhamnus Frangula. Ribes Nigrum. Ribes Rubrum. Rosa Canina. ROSA PIMPINELLIFOLIA (Duinroos) Rosa rubiginosa. ROSA RUGOSA. SALIX ALBA. SALIX REPENS. Sambucus Nigra. Ulmus minor. Viburnum Opulus.

Overige soorten: 

Vooral veel grijsbladige planten, zoals Artemisia, Caryopteris, Echinopsis, Lavendula augustifolia, Nepeta en Perovskia, Salix Helvetica, Elaeagnus ebbingei, Pyrus salicifolia 'Pendula' doen het goed in tuinen aan de kust. Een beschutte standplaats heeft natuurlijk altijd de voorkeur boven een plek vol in de wind.

Diverse sierbomen en planten: Achillae. Buddleja in soorten. Crambe cordifolia (Zeekool met zijn dikke blad) Cytisus. Escallonia Laevis. Euonymus Japonica. Hibiscus in soorten. Morus Alba. Pyrus calleryana 'Chanticleer'. Quercus Ilex (vorst!). Salvia nemerosa. Tamarix Tetandra. Verbena. 

Grassen zoals Calamagrostis 'Karl Foerster' en Miscanthus sinensis in soorten.

 

 

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring