De meidoorn (crataegus) dankt zijn Nederlandse naam aan het feit dat hij in mei bloeit en, net als veel andere haagplanten, struiken en bomen uit de rozenfamilie (rosaceae), scherpe doorns heeft. Dat is dan ook de reden dat meidoorn hagen vroeger op grote schaal werden gebruikt om afscheidingen voor vee te bouwen. Op een aantal plekken in Nederland zijn deze zelfs nog te zien. Tegenwoordig is de meidoorn een populaire heester voor in de tuin. Hij verliest ’s winters zijn blad, om in de lente weer uit te lopen met mooie witte bloemen; welke vervolgens in rode besjes veranderen. Die besjes zijn erg in trek bij vogels. De meidoorn is daarom, net als de lijsterbes, een aanrader voor wie een vogelvriendelijke tuin wil. Meidoorn besjes zijn overigens ook eetbaar voor mensen en hebben, net als de bladeren en de bloemen, een wetenschappelijk bewezen geneeskrachtige werking.

Ik wil een meidoorn kopen, welke soort is geschikt voor mij?

Er bestaan honderden varianten van de meidoorn, waarvan er in de Benelux drie soorten inheems voorkomen. Dat zijn de eenstijlige meidoorn (crataegus monogyna), een boom die tot ongeveer 10 meter hoog wordt; de tweestijlige meidoorn (crataegus laevigata) een struik met een maximale hoogte van ongeveer 4,5 meter hoog; en de koraalmeidoorn (crataegus rhipidophylla), die tot 7 meter in de hoogte gaat. Bij Ten Hoven Bomen hebben we daarnaast ook diverse hybride meidoorn soorten. Afhankelijk van de soort kunt u kiezen voor een hoogstam, meerstammige boom, leiboom of struikvorm.

Wanneer moet ik meidoorn planten?

Een meidoorn met kluit planten doet u idealiter tussen oktober en april. Het is aan te raden om eerst iets dieper te graven en daarna wat losse aarde terug in de kuil te scheppen. De wortels van de meidoorn kunnen zich namelijk beter ontwikkelen in losse grond. Wilt u een meidoorn in een pot planten? Dat kan het hele jaar door. Goede handschoenen zijn aan te raden vanwege de scherpe doorns.

Wanneer meidoorn snoeien?

Wanneer u de meidoorn het beste kunt snoeien, is afhankelijk van hoe u hem wilt laten groeien. Wilt u een mooie solitaire meidoorn boom, dan moet u in de zomermaanden de lage zijtakken wegknippen. Omdat de meidoorn relatief ‘rommelig’ groeit, is het raadzaam om de bovenzijde ook even uit te dunnen zodat ook de onderliggende takken voldoende licht krijgen.

Wilt u de meidoorn als haag inzetten, dan wordt aangeraden om sowieso te snoeien in juni. Voor een strakke haag in de winter kunt eventueel in september nog een keer snoeien, echter moet u dan geen bloemen verwachten in het voorjaar erna. Voor alle meidoorn varianten geldt: nooit snoeien als het vriest!

Meidoorn kopen?

Een meidoorn kopen doet u natuurlijk bij dé boomspecialisten van Nederland: Ten Hoven Bomen! U profiteert bij ons altijd van een veilige betaling, een snelle levering en een betrouwbare service.

Indien u vragen heeft, neem dan gerust even contact met ons op.

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring