Cypressen zijn er in allerlei soorten en maten. Koop een cypres voor een mooie snelgroeiende, wintergroene haag waarbij er nog verschillende kleuren mogelijk zijn. Of haal Italie in de tuin en creëer een mooie Toscaanse sfeer met de Italiaanse cipres.

Wat zijn cypressen?

Cypressen of cipressen zijn naald bomen diebehoren tot de cypresfamilie, Cupressaceae. Het kan gaan om de hele familie inclusief een groot deel van de bij ons bekende coniferen als de metasequoiasequoia, thuja en de taxodium maar sommigen bedoelen alleen de specifieke geslachten Cupressus en Chamacyparis. Van deze geslachten zijn de meest voorkomende soorten de Leylandcipres en de Californische cypres die in ons land wijd verspreid zijn. De namen cipres en cypres worden vaak door elkaar en naast elkaar gebruikt.

De Italiaanse cipressen

De Italiaanse cypres heeft als wetenschappelijke naam Cupressus sempervirens. De Italiaanse cypres is een bekende boom omdat deze smalle zuilvormige bomen herkenbaar zijn in een mediterrane landschap bij de Middellandse Zee. Ook in Toscaanse sferen? Combineer deze Italiaanse cypres met de prachtige lavendel en droom helemaal weg!

Een Italiaanse cypres wordt in ons land vaak niet hoger dan een meter of 10 en blijft mooi smal. Deze bomen kunnen heel oud worden, soms tot wel 500 jaar.

Is de Italiaanse cypres winterhard?

De Italiaanse cypres komt oorspronkelijk uit een warmer klimaat in de buurt van de Middellandse Zee. De Italiaanse cypres is redelijk winterhard maar bij jonge bomen is het aan te raden om bij erge vorst de boom te beschermen. Het is sowieso goed om de Italiaanse cypres een beschutte plek te geven. Vaak is de combinatie van wind, kou en zon een probleem.

Cipressen als haagplant.

De Leylandcipres en de Californische cypres zijn prima haagplanten. Op zoek bent naar een snelgroeiende coniferen haag die het op bijna alle plekken gaat doen? Kies dan voor de Leylandcipres. Deze kan namelijk per jaar wel 80 tot 100 cm groeien en groeit uit tot een mooie dichte conifeer met donkergroene naalden. Van de Californische cipres zijn er verschillende kleuren leverbaar. De blauwe Chamaecyparis lawsoniana 'Columnaris' en de gele Chamaecyparis lawsoniana 'Ivonne'. Deze laatste twee zijn om hun kleur ook vaak toegepast om een groenblijvende haag een bijzondere uitstraling te geven.

Het snoeien van de cypressen

Om een mooie strakke haag te krijgen is het aan te raden om de cypressen een of twee keer per jaar te snoeien. Doe dit aan het begin en aan het eind van de zomer. Snoei nooit verder dan waar nog groene naalden te zien zijn omdat de cypres anders moeilijk gaat uitlopen. De Italiaanse cipres behoeft eigenlijk geen snoei omdat deze boom van nature erg smal blijft.

Cipressen kopen?

Of u nou op zoek bent naar goede kwaliteit haagplanten in allerlei maten of u zoekt een mooie solitaire conifeer, bij Ten Hoven Bomen kunt u vinden wat u zoekt. Bestel gemakkelijk online de maat en soort van uw keuze of vraag advies bij het kopen van een mooie cipres die past bij de ruimte en sfeer in uw tuin!

Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacyverklaring